4.4.2014

Leipä kattilassa.


Eikö näytä aika hyvältä? Sitä se myös oli, itseasiassa niin hyvää, että meinasi mennä koko leipä kerralla. Tämä on nyt sitä kuuluisaa kattilaleipää, omani tosin tein lasivuoassa kannen alla ja hyvin onnistui. Variaatioita tästä leivästä löytyy ympäri internetiä, minäkin sovelsin omani yhdistelemällä muutamaa eri reseptiä.

Resepti meni kutakuinkin näin:

n. 3,5 dl vettä
7 dl jauhoja (täysjyvävehnäjauhoa, sämpyläjauhoa, vehnäjauhoa) 
2 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa

Yhdistin kuivat aineet ja lisäsin joukkoon lämmintä vettä. Ainekset nopeasti sekaisin "tahmataikinaksi" ja kulho kelmulla peitettynä huoneenlämpöön noin vuorokaudeksi. En sen kummemmin laskenut tunteja, mutta ainakin sen 16 h tuo odotteli pääsyä uuniin. 

Kun taikina on kohonnut, kumoa se jauhotetulle leivinliinalle. Laita jauhoa runsaasti, muuten taikina tarttuu ikävästi pyyhkeeseen. Joissain ohjeissa neuvottiin painelemaan ilmakuplat pois, itse en kovinkaan taikinaa alkanut painelemaan, taittelin vaan, peitin liinalla ja annoin kohota noin kaksi tuntia huoneenlämmössä. 

Laita kattila/vuoka kylmään uuniin, uuni päälle (225 astetta) ja odottele, että uuni on lämmennyt ja kattila/vuoka on riittävän kuuma. Pyöräytä leipä liinan avulla kattilaan ja laita se uuniin kannen kanssa noin 30 minuutiksi. Ota kansi pois ja anna olla vielä noin 20 minuuttia. Oma leipäni oli ehkä yhteensä noin 40 minuuttia, kuori olisi muuten ottanut liikaa väriä. Leipä irtoaa helposti vuoasta, anna jäähtyä hetki (jos maltat) ritilän päällä ja käy kimppuun runsaan voin sekä sormisuolan kera.

Tämän jälkeen keittiölle täytyy näyttää imuria muutamaan otteeseen, sen verran rapsakkaa kuori on, että leikatessa murusia lentelee ympäriinsä. Tämä on kyllä helppo valmistaa vaikka kiireisen arjen keskellä, omani nautin hitaana sunnuntaiaamuna. Seuraavan kerran ajattelin kokeilla sämpylä-, hiivaleipä- sekä ruisjauhoja. Toisaalta mieleni tekisi kokeilla myös oikein kunnon höttöleipää, olla kapinallinen ja laittaa pelkkää vehnäjauhoa. Tiedättekö niitä ihania rapeakuorisia maalaisleipiä, joissa on sisällä sormenpään kokoisia reikiä, joita on suorastaan vaikea voidella, kun koko leipä on yhtä reikää täynnä? Sellaista haluaisin oppia leipomaan. Ehkä myös kaurajauholla voisi onnistua...? Niin ja ajattelin ostaa sen pienemmän uuninkestävän kattilan myös, ihan vain testatakseni vaikuttaako se jotenkin lopputulokseen. Jospa sitä taas ensi sunnuntaina...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti